Het schapenvrouwtje vertelt

Winter in de wei

dsc_0002Het is winter. Eerst hadden we een hele natte periode. Sommige stukken in de wei stonden compleet blank en vooral bij de ingang van de wei was het één grote blubber bende, maar gelukkig kan ik de schapen op het droge houden. Ik zorg dat ze niet op deze stukken komen met behulp van schapennetten en natuurlijk de hekken waarmee ik de wei in stukken heb verdeeld. Vlak voor het najaar hebben we een paar kuub houtschors rondom de stal gestort. Hier hebben de schaapjes nu echt profijt van. Ze hebben nu altijd een droge plek om te rusten en te herkauwen, buiten de schuilstal natuurlijk, en daar maken ze dankbaar gebruik van. Een paar weken geleden hebben we ook extra platen op het dak van de schuilstal gelegd met een klein oversteekje eraan waardoor het eigenlijk vrijwel niet meer kan inregenen, tenzij het natuurlijk stormt en de wind uit de verkeerde richting komt.

 

dsc_0171 dsc_0129

 

dsc_0005Na de natte periode kwam de vrieskou en de sneeuw. De sloten raakten bevroren. Nu haalde ik daar de laatste maanden al geen water meer uit omdat het water zo laag stond dat het bijna alleen maar bagger was. Niet erg smakelijk. Ik neem daarom om de dag nieuw water mee in een jerrycan en dat gaat eigenlijk prima. De afgelopen weken heb ik bijna iedere morgen het ijs uit de drinkemmer moeten hakken en ook avonds was het water vaak weer bevroren. Je zou denken dat schapen in de winter minder water nodig hebben, maar dat is niet zo. dsc_0117In de winter eten ze natuurlijk minder gras en meer droogvoer zoals brokken en veel hooi, dat merk ik nu ook want ik moet de hooiruif nu veel sneller bijvullen, en hierdoor gaan ze ook meer drinken. Mijn schaapjes hebben echter het geluk dat hun schapenvrouwtje iedere dag twee keer naar ze toe gaat. Ik ga ’s morgensvroeg voordat ik naar mijn werk ga en ’s avonds en vooral dan is het erg gezellig in de knuffelweide.

 

dsc_0183dsc_0066

 

 

 

 

 

 

Als Floris en Saartje gegeten hebben is het knuffeltijd, want knuffelen daar krijgen die twee nog steeds niet genoeg van, knuffelen met ons en zo nu en dan ook met elkaar. dsc_0278Ik heb een speciale deken met een folie aan de onderkant die ik op het nu soms natte koude bankje of in het hooi kan leggen dus ik kan altijd lekker bij ze gaan zitten. Floris gaat meestal na een knuffel en wat geknabbel aan mijn neus weer zijn eigen gang, maar Saartje komt regelmatig even bij me liggen. Soms zijn ze echter in een speelse bui, dat is goed merkbaar en dan neem dsc_0269ik ze mee voor een wandeling door de wei. Ze rennen en springen dan in het rond met z’n twee. Ik heb nooit geweten dat schapen zulke caperiolen kunnen maken. Ze maken soms metershoge vreugdesprongetjes. Het is niet alleen hilarisch, maar ook aandoenlijk om te zien. Ik word er gelukkig van.

Saartje heeft na haar spuitje voor het ontwormen nog een extra pasta gekregen, die ik oraal moest toedienen en ze is er nu weer vanaf. Floris is recentelijk nog ontwormd. Dat was ook door middel van een injectie en deze naald was ook nog iets dikker dan die van de spuit die ik voor Saartje had gekregen. Hij vond het in ieder geval helemaal niet leuk en stond boos te stampen, maar ik heb het snel goed gemaakt met een paar brokjes en een knuffel. Floris heeft vorige week ook nog vastgezeten in het schapennet. Blijkbaar was het gras waar hij niet bij kon erg interessant. Hij had zijn kop door een maas gestoken en toen ik ’s avonds naar de wei kwam, zat hij helemaal verstrikt. Gelukkig heeft hij er verder niets aan over gehouden, maar ik ben er wel een beetje van geschrokken. dsc_0160Ik ben me er nu nog meer van bewust dat een schapennet niet helemaal zonder risico is. Menig boer of veehandelaar verliest er wel eens een schaap door. Hopelijk heeft Floris zijn lesje geleerd, maar ja, het is geen ezel. Ik hoop natuurlijk van niet, maar hij zou zich best nog wel eens een keertje in de nesten (netten) kunnen werken.

Over Sabine

Schrijft Fantaseert Droomt Leest Fotografeert Natuur Hondjes Schaapjes Gepubliceerd 'Reflections of a brainjoshed mind' Eigenaar van The Seasonfairies and friends (Insta: @the_seasonfairies_and_friends) Werkt voor Eco Flower Fairies USA en Ambro Dolls Prodcom Roemenië Videos op YouTube kanaal Eco Flower Fairies

1 reactie op “Winter in de wei

  1. Nicole JOngbloets

    Blijft leuk om al jullie avonturen te lezen!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: